אסכרה (דיפתריה)

ניתן תחת חיסון: חיסון  Tdap, חיסון Tdap-IPV 

מהי מחלת האסכרה (דיפתריה)?

מחלת האסכרה נגרמת על ידי החיידק Corynebacterium diphteriae . החיידק מועבר מאדם לאדם על ידי פיזור החיידק לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה. הסיכון לאדם לא מחוסן לחלות לאחר חשיפה לחיידק גבוה מאוד. שיעור התמותה מהמחלה גבוה.

סימני מחלה

החיידק הגורם למחלת האסכרה מתרבה באזור השקדים, הגרון, הלוע והאף של החולים. תסמיני המחלה הראשונים מופיעים בתוך 2-7 ימים מרגע החשיפה לחולה. לאורך זמן יוצר החיידק שכבות דמויות קרום של תאים מתים – העלולות לגרום לחנק ואף למוות. בנוסף, המחלה גורמת במקרים מסוימים להפרשת רעלנים הפוגעים במוח ובשרירי הלב. תסמיני המחלה האחרים הינם שיעול, חום גבוה, נפיחות של בלוטת הלימפה וכאבים עזים בגרון.

אסכרה היא אחת מהמחלות החמורות ביותר הפוגעות בילדים – ושיעורי התמותה ממנה עומדים על לפחות 5-10 אחוזים מכלל החולים שנחשפים למחלה.

אסכרה מטופלת באמצעות אנטיביוטיקה למשך שבועיים. חשוב לדעת כי למרות ההדבקה במחלה, תיתכן הדבקה חוזרת ומכאן חשיבות מתן החיסון נגד מחלת האסכרה.

דרכי העברת המחלה

מחלת האסכרה מתפשטת בקלות דרך האוויר – ועוברת מחולה לחולה באמצעות עיטושים, שיעולים או חשיפה להפרשות ליחה. כמו כן, החיידק עלול לדגור בחפצים או בגדים ולהתפשט לחולים חדשים שנחשפים אליהם. בקרב לא-מחוסנים, הסיכון לחלות במחלה לאחר חשיפה לחיידק גבוה ביותר.

תולדות המחלה

אסכרה היא מחלה עתיקה שתועדה לראשונה עוד במאה החמישית לפני הספירה. לאורך אלפי שנים, אסכרה היוותה אחד מגורמי התמותה הנפוצים בקרב ילדים – ולפי מחקרים גרמה לאורך ההיסטוריה לתמותה של מיליונים רבים.

החיסון לחיידק פותח בשנת 1923 – והוביל במהירות לירידה תלולה בתחלואה ובתמותה כתוצאה מאסכרה. ארגון הבריאות העולמי הוסיף את החיסון לרשימת התרופות החיוניות שלו.

בראשית שנות המדינה, נתוני התחלואה באסכרה היו גבוהים יחסית – ובתחילת שנות החמישים חלו במחלה אלפי ילדים בכל שנה. מבצע חיסון ממשלתי הצליח להוריד את התחלואה בצורה משמעותית – ובשנת 2,000 אובחן המקרה האחרון עד כה של אסכרה בישראל.

בשנות ה-90 חלה התפרצות של אסכרה במדינות מזרח אירופה, כתוצאה מהתפרקות ברית המועצות וירידה בשיעורי החיסון. ההתפרצות גרמה לכ-1,700 מקרי מוות – והמחישה את הסיכון הגבוה לתמותה מהמחלה בקרב אוכלוסיות לא מחוסנות.