חצבת

החיסון המרובע MMRV :ניתן תחת חיסון

מהי מחלת החצבת?

מחלת החצבת הינה מחלה נגיפית המאופיינת לרוב בתסמינים דמויי צינון, שעלולה להוביל לסיבוכים קשים ואף למוות. חצבת היא אחת המחלות המדבקות ביותר, עם זאת, למרבה המזל כבר למעלה מ-60 שנים ישנו חיסון יעיל המעניק הגנה גבוהה מפני המחלה.

סימני מחלה

ברוב המקרים, תסמיני החצבת יופיעו בין שבוע ל-21 ימים אחרי ההידבקות הראשונית. התסמינים הנפוצים של המחלה הם חום גבוה, נזלת, שיעול ואדמומיות בעיניים. בנוסף, בשלב הראשון של המחלה עלולות להופיע נקודות לבנות בצד הפנימי של הלחיים.

לאחר מספר ימים עלולה להופיע פריחה אדומה על העור – לרוב בפלג הגוף העליון. הפריחה מתפשטת בהדרגה ומגיעה עד לידיים ולכפות הרגליים.

בין הסיבוכים האפשריים של מחלת החצבת ניתן למנות דלקות באוזן ובעין (יופיעו בקרב שליש מהחולים), דלקת ריאות, דלקת המוח, סיבוכים במערכת הנשימה ומערכת העצבים. כמו כן, חצבת עלולה לגרום במקרים נדירים למחלה ניוונית במוח.

חשוב לדעת שאחד מכל אלף ילדים חולים עלול למות ממחלת החצבת.

גורמי המחלה

הגורם לחצבת הוא נגיף החצבת (Measles virus), שזוהה לראשונה עוד בשנת 1911. בשנות ה-50 חלו בישראל אלפי חולים בכל שנה, כאשר מאז הכנסת החיסון בשנת 1967 חלה ירידה מתמדת במספר החולים. בעקבות שיעור המתחסנים הגבוה במדינה – מקרים של חצבת צפויים בעיקר בקרב אנשים לא מחוסנים.

דרכי העברת מחלה

נגיף החצבת עובר מאדם לאדם דרך האוויר – כלומר בעת שיעול, התעטשות או מגע ישיר עם ליחה והפרשות מהאף. שרידי הנגיף נשארים במצב מדבק בחדר גם שעתיים לאחר שהחולה עזב את החלל הסגור – כך ניתן להידבק גם ללא מגע ישיר עם חולה מאומת.

חשוב לדעת שחצבת היא אחת המחלות המדבקות ביותר המוכרות לאדם: 90% מכלל האנשים הלא-מחוסנים שייחשפו לחולה ידבקו במחלה. לפי מחקרים עדכניים, מקדם ההדבקה של חצבת נע בין 3.7 ל-203.3 (כלומר, חולה אחד עלול להדביק בין שלושה למאתיים חולים נוספים).

בשנת 1960 פותח לראשונה חיסון מוצלח לחצבת – שניתן לילדים כבר יותר משישים שנה. החיסון מעניק הגנה גבוהה מפני הנגיף ומסייע למנוע התפשטות של המחלה – כאשר במדינות שבהן אירעה ירידה באחוזי ההתפשטות חלה התפרצות מחודשת של הנגיף שהובילה אף לתמותה. בארץ, החיסון מתבצע במסגרת החיסון המרובע MMRV – כאשר מנה אחת ניתנת לאחר גיל שנה והמנה השנייה במהלך כיתה א’.