חיסון שפעת

של משרד הבריאות-PDF להורדת ה

לחץ/י כאןלגרסה בערבית

ניתן כנגד המחלות:

שפעת

מועדי חיסון:

אחת לשנה לפני תחילת התחלואה

איך ניתן החיסון?

תרסיס לאף או זריקה

מילה של דליה האחות

שפעת היא מחלה כלל לא קלה – וחשוב להתחסן נגדה כדי למנוע סיבוכים חמורים, במיוחד בקרב ילדים, וכן כדי להגן על אוכלוסיות בסיכון. חשוב שתדעו שחיסון נגד שפעת כולל נגיפים מוחלשים או מומתים בלבד – ואינו יכול לגרום למחלת השפעת.

מהו חיסון נגד שפעת?

החיסון נגד שפעת כולל תרכיב של זני שפעת מומתים או מוחלשים, במטרה להעניק לגופנו הגנה חיסונית מפני ההתפרצות העונתית של נגיף השפעת (Influenza). חשוב לדעת כי מחלת השפעת היא מחלה הפוגעת בדרכי הנשימה ועלולה לגרום לסיבוכים קשים – במיוחד בקרב ילדים.

מדוע חשוב לקבל חיסון נגד שפעת?

למרות המחשבה המקובלת, שפעת אינה דומה לצינון ואינה מחלה קלה. למחלת השפעת סיבוכים קשים הגורמים בכל שנה למותם של מאות אלפי בני אדם. בין הסיבוכים הנפוצים של המחלה ניתן למנות דלקת ריאות, זיהומים באוזניים, זיהומים בסימפונות ובסינוסים, דלקת של שריר הלב ותסמונת ריי הפוגעת במוח ובכבד בקרב ילדים.

גם תסמיני השפעת עצמם אינם קלים וביניהם ניתן למנות חום גבוה, כאבי גרון, כאבי שרירים, שיעול, נזלת, כאבי ראש, חולשה, כאבי בטן, בחילות ושלשולים.

השפעת מסוכנת במיוחד לאוכלוסיות בסיכון: חולי מחלות כרוניות, קשישים, פעוטות ונשים הרות. עבור אוכלוסיות אלו, תחלואה בשפעת עלולה להוביל גם למוות. התחסנות נגד שפעת מסייעת ליצור חסינות עדר חלקית מפני המחלה – ובכך להפחית את הסכנה לאוכלוסיות הפגיעות.

מדוע יש לקבל את החיסון יותר מפעם אחת?

נגיף השפעת הוא אחד הנגיפים המיוחדים ביותר המוכרים לאדם – בשל יכולתו לעבור שינויים גנטיים ומוטציות בקצב מהיר. עובדה זאת גורמת לכך שזני שפעת שונים מתפרצים מחדש בכל שנה. גם מי שחלה בשפעת או התחסן נגד המחלה עשוי להיות פגיע למחלה החדשה שתגיע.

מה יעילות החיסון נגד שפעת?

חיסון השפעת השנתי כולל תרכובת זנים שנועדה לחזות את התפרצויות השפעת הקרובות. גופנו מפתח נוגדנים לשפעת עד שבועיים לאחר קבלת החיסון. היעילות של החיסון לשפעת אינה מוחלטת – שכן לא בכל שנה ניתן לחזות בהצלחה את השינויים הגנטיים של הנגיף ואת הזנים שיתפרצו.

עם זאת, נגיף השפעת מעניק לכל הפחות מענה חלקי מפני מחלה קשה – ומגביר משמעותית את הסיכוי להגנה מלאה מפני תחלואה.

תופעות לוואי אפשריות

רוב מקבלי החיסון אינם סובלים מתופעות כלשהן, התופעות עשויות להופיע 3-1 ימים לאחר החיסון.

תופעות מקומיות: נזלת, גודש באף, דימום מהאף, כאב גרון.

תופעות כלליות: הן חום, שיעול, כאב ראש, כאבי שרירים, כאב בטן, הקאות, שלשולים, צפצופים נשימתיים, צמרמורת, תשישות,

תופעות נוירולוגיות: תסמונות במערכת העצבים (Guillain-Barre syndrome, Bell’s palsy) הן נדירות ביותר.

תופעות אלרגיות: תופעות אלה, לרבות תגובה אלרגית מידית מסוג אנפילקטי, הינן נדירות ביותר.