שיתוק ילדים
Tdap-IPV, bOPV :ניתן תחת חיסון
מהו שיתוק ילדים?
שיתוק ילדים הוא הכינוי המקובל למחלת הפוליו: מחלה זיהומית קשה שנגרמת בידי נגיף ועלולה לגרום לנכות ולמוות. המחלה מדבקת ביותר ומתפשטת באמצעות מגע עם הפרשות גוף, כאשר רוב החולים לא מפגינים תסמינים כלשהם. פחות מאחוז מכלל הנדבקים יפתחו שיתוק – שעלול להפוך לשיתוק קבוע ולגרום לנכות.
סימני מחלה
ברוב מקרי ההדבקה, המחלה תימשך עד חמישה ימים ולא יופיעו כלל תסמינים מכל סוג שהוא. עד 20 אחוזים מהחולים יפתחו תסמינים כלליים ובראשם חום, כאבי בטן, בחילות, הקאות וכאבי ראש. הופעה של דלקת קרום המוח גם היא אפשרית כתוצאה מהמחלה.
בפחות מאחוז אחד מהמקרים, מחלת הפוליו תגרום להופעת שיתוק – כתוצאה מפגיעה של הנגיף במערכת העצבים. השיתוק מופיע בשכיחות גבוהה יותר בגפיים התחתונות ויכול להיות מלווה בכאבי שרירים חזקים. כמו כן ייתכן שיתוק של שרירי הנשימה וצורך בהנשמה מלאכותית.
תסמין נוסף של המחלה הוא תסמונת פוסט-פוליו, המאופיינת בהחמרה של התסמינים מהמחלה המקורית. התסמונת עלולה להופיע שנים רבות אחרי המחלה הראשונה.
עדיין לא עומד לרשות הרפואה טיפול כלשהו למחלה מעת הופעתה – אך החיסון נגד פוליו מסוגל למנוע הידבקות בנגיף.
גורמי המחלה
המחלה נגרמת על ידי נגיף הפוליו (Poliomyelitis), השייך לקבוצת נגיפי המעיים.
דרכי העברת המחלה
אמצעי ההדבקה המרכזי של נגיף הפוליו הוא מגע עם הפרשות (לרוב צואה, אך יתכן גם הפרשות נשימתיות) ומתרבה בדרכי העיכול של האדם שנדבק. אותו אדם יכול להמשיך ולהדביק אחרים דרך ההפרשות.
העמידות הגבוהה של הנגיף מאפשרת לו לעבור מאדם לאדם בסבירות גבוהה מאוד, למשל בעת החלפת חיתול או שימוש באותו תא שירותים (סיטואציה שבה הסבירות להדבקה קרובה ל-100 אחוזים).
בנוסף, הנגיף עלול לשרוד גם בשפכי הביוב ולהתפשט דרך מקורות המים, עם זאת, בישראל עורכים בדיקות שוטפות לאיתור נגיף הפוליו במערכות הביוב.